Kultúra díj Reisinger Attila írónak

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából rendhagyó díjátadó ünnepséget tartott a járványügyi szabályok betartása mellett január 22-én a Városháza dísztermében. A jelenlevők egy perces néma főhajtással és a Mosonmagyaróvári Városi Televízió összeállításával tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas előadóművész, Kátai Zoltán emléke előtt.

Dr. Árvay István polgármester köszöntőjében kitért arra, hogy a pandémiás helyzet sem akadályozhatja meg azt, hogy megálljunk és elismerjük annak a személynek munkáját, aki a legtöbbet teszi városunkban annak érdekében, hogy a XX. százai tragikus történések megidézései fennmaradjanak, akinek írásai hiteles kortörténeti háttérdokumentumok a felnövekvő nemzedék számára.

Önkormányzati rendeletben rögzített, hogy a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díj évente egy alkalommal, a kultúra és a művészet területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személy vagy szervezet részére adományozható. A díjat először húsz éve adták át, s ahogy akkor, azóta is mindig nagyközönség előtt. Rendhagyó alkalmat kínált erre még a tavalyi évben a Cselley-házban megrendezett Munkácsy kiállítás. Idén a járványhelyzet miatt sajnos csak szűkkörű eseményre kerülhetett sor. A város polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletre tekintettel, feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról, hogy 2021-ben a díjat Reisinger Attila író kapja Mosonmagyaróvár és környéke történelmi eseményeinek személyes hangvételű regényein, prózai írásain keresztül történt megörökítése elismeréseként. Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató, helytörténész méltatta laudációjában a díjazottat. Kiemelte, hogy a szerző minden írásában érezni lehet a „kisember”, a méltó emberi létért küzdők, elnyomottak, megalázottak, szenvedők, a történelem kárvallottjai iránti tiszteletét és alkotásaiban mégsem találkozhatunk közvetlen panasszal, váddal. Helyettük a tények, események, megtört életutak beszélnek.

A díj átadását követően a kisfilmben mondta el gondolatait Dr. Árvay István polgármester, Papp Gyula Pro Urbe Mosonmagyaróvár-díjas történelemtanár és Vitéz Vilmos előadó. A tavalyi díjazott, a Heideröslein Német Nemzetiségi Dalkör nevében Marquetantné Wagner Ilona mondott köszöntő sorokat és végül egy dalukkal zárult a képernyőn az ünnepélyes díjátadó.

A magyar kultúra napja alkalmából Dr. Árvay István polgármester postai úton küldött levélben köszöntötte a város alkotóit írókat, költőket, képzőművészeket, zenészeket, kórustagokat, néptáncosokat és a művelődési intézmények dolgozóit.

 

Vissza a kezdőoldalra