Húsz éves felvidéki civil kapcsolat

A Civil Házban

A Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete és a felvidéki FECSKE Nagycsaládos Társulás (Egyesület) 2022. október 1-jén és 2-án közös jubileumi programmal ünnepelte 20 éves együttműködésüket, 20 éve tartó barátságukat.

Szombaton a délelőtti órákban vendégeink megtekintették a várat, délután pedig egy kedves ünnepségen találkoztunk a Civil Házban. Orbán Józsefné az „ÉLETFA” elnöke köszöntötte a megjelenteket. Röviden elmondta, hogy ünneplésünknek komoly alapja az, hogy az elmúlt 20 évben szinte minden évben találkoztunk, rendszeresen szerveztünk közös programokat, több esetben pályázat segítségével. Az egyesületek saját forrásuk felhasználásával is segítették a közösségépítést, a közös táborozásokat, a közös fagyizásokat, sörözéseket és a vidám dalolásokat, melynek nagy mestere és irányítója volt a „FECSKÉK” jelenlegi elnöke, Tóth Attila.

Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke is köszöntötte a két egyesület tagjait, az ünneplő résztvevőket. Sok-sok találkozót, további jó együttműködést kívánva fejezte be köszöntőjét.

A „FECSKÉK” elnöke, Tóth Attila köszöntőjében nehezen találta a szavakat, könnyeivel küszködve köszönte meg a barátságot, támogatást, bátorítást, biztatást, amelyből erőt merítve a fecskék folytathatták útjukat az élet viharaiban. Megköszönte, hogy erősítettük az összetartozásunk tudatát, hogy segítséget nyújtottunk a magyar nyelv használatának határainkon túli fennmaradásában. Végül Attila a tangóharmonikáját hívta segítségül, hogy közösen dalolva fejezzük ki összetartozásunkat, egymás szeretetét.

Varga József, az egyesület titkára (fotósa) nagy gonddal összeválogatott 180 kép kivetítésével elevenítette fel a közös programokat.

Pozsonyban
Pozsonyban

Vasárnap reggel közösen indultunk autóbusszal és személyautókkal Vöröskő várához. Pozsonyban felvettük Berner Terézt, a FECSKE egyesület korábbi elnökét, az együttműködés egyik megalapozóját, aki idegenvezetőként velünk töltötte az egész napot. Már az autóbuszon megkezdte az információk átadását. A vár megtekintése után Pozsony irányába vettük utunkat. Itt is először a várat néztük meg, majd lesétálva a városba, hallgattuk a történelmi eseményeket, közben pedig megcsodáltuk az építészeti remekműveket. Az eső három óráig békén hagyott minket, aztán szemerkélősre fordult az időjárás. Megható, ünnepélyes, ismeretekben gazdag két napot töltöttünk el együtt a FECSKÉKKEL.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke

 

Vissza a kezdőoldalra