50 éves a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör

Mosonmagyaróváron 1972 tavaszán alakították meg a kiskert tulajdonosok a Kertbarát Szakkört. Az alapító tagok megállapodtak abban, hogy kéthetenként, hétfői napokon tartanak összejöveteleket. Első megválasztott elnök Gáti József. 1985. évben súlyosan megbetegedett, ezért Horváth Imre vezetőségi tagot bízták meg a Szakkör irányításával. 1987-ben ismét változás következett mert, Horváth Imre a betegsége folytán már nem tudta ellátni feladatát. A Szakkör új elnöke 1987 őszén Kocsis József lett. A kertbarátok ünnepi találkozókat, szakmai kirándulásokat is tartottak.

Kocsis József 2002-ig látta el az elnöki feladatokat. A 30 éves évforduló alkalmából az ünnepélyes taggyűlést a Flesch Károly Kulturális Központban 2002. augusztus 31-én, szombaton 10 órakor tartották meg, ahol a levezető elnök Ábrahám Tivadar volt. Köszöntőt mondott Dr. Szent-Miklósi Ferenc a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnöke.

Kocsis József betegségére hivatkozással lemondott, őt egy évre Króneisz Flórián követte. Új elnökválasztásra 2004-ben került sor, ekkor Rongits Pált választották elnöknek. Elnöksége alatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 2005. szeptember 15-én jogerőre emelkedett végzésével Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre név alatt jegyezte.

Rongits Pál elnökségének 9 éve alatt jó kapcsolatokat alakított ki az önkormányzat vezetőivel, képviselőivel és több helyi vállalkozóval. Ápolta a kapcsolatot a kertbarát mozgalom országos szervezetével, erősítette a kapcsolatot a szlovákiai Dunaszerdahelyi Kis Kertészkedők Szövetségével. Velük 2003. május 14-e óta van szoros kapcsolatunk.

Rongits Pál lemondása miatt új vezetőséget kellett választani. A 2012. december 3-i vezetőségválasztó közgyűlésen a tagság titkos szavazással, döntő többséggel Hegedűs Csabánét választotta meg elnöknek. A titkár Dobosné Babos Edit, vezetőségi tag Kiss Imréné, Nagy Béla és Török Mihályné lett. A tagok létszáma ekkor 81 fő volt.

A kertbarát kör 45 éves története egy kisterjedelmű, 63 oldalas kiadványban került feldolgozásra az egyesület színes fotóival illusztrálva. Szerencsére elődjeink a kör 30 és 40 éves évfordulóján is szerkesztettek jubileumi kiadványt. Ezekből a megírt könyvekből került összeállításra a közben történt tevékenységekkel a 2017/2018. és 2020-as években kiadott évkönyvek.

2017 decemberében Hegedűs Csabáné mandátuma lejárt, lemondott és új elnököt, valamint vezetőséget kellett választani. Egyesület 2017 decemberében Jáni Lajost választotta meg elnöknek. Az elnöki tisztséget ettől az időponttól gyakorlom.

Rendezvényeinknek a Flesch Károly Kulturális Központ ad otthont, élvezzük a befogadó szervezet támogatását és felügyeletét. Az intézmény igazgatója Csiszár Péter segítő szándékkal támogat bennünket, továbbá a városi televízió rendszeresen sugároz Egyesületünk működéséről adásokat, készít riportokat.

2022 március 11-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából a Szép-művészeti Múzeumban megrendezett ünnepségen Dr. Nagy István agrárminiszter átadta Jáni Lajosnak a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést. Indoklásban felsorolta, hogy a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör elnöke, a Győri Pénzügyőr Nyugdíjas Klub titkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugdíjasainak Országos Szövetsége portáljának szerkesztőjeként kapta meg a kitüntetést.

Az 50 éves Jubileumi ünnepségünket 2022 szeptember 7.-én tartottuk meg a Termény- és virágkiállítással, valamint a Legszebb konyhakertek mozgalom értékelésével. Ünnepségünkre megjelentek Dr. Nagy István, Széles Sándor főispán, András Károly Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnöke, Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár Város Polgármestere, Dr. Varga Jenő a MATE kutatója, Bári József, a Dunaszerdahelyi Kis Kertészek egyesület elnöke. Az eredményes működésünkre áldást adott Farkas Ervin evangélikus lelkész. A megjelent vendégeink rövid felszólalással méltatták a kertbarátkör működésének sikerét.

Nagy öröm számunkra, hogy a miniszter úr átadott egy tablót az 50 éves évfordulóra. Köszönjük a kitüntetést, tevékenységünket továbbra is az alapszabályban megfogalmazott célok érdekében folytatjuk.

Jáni Lajos elnök

 

Vissza a kezdőoldalra